CULTURA SALONULUI

Rezumat istoric

 • Rezumat istoric
 •  Începuturi. Renasterea Mai toată lumea știe ca Florenta este leagănul Renașterii si al Umanismului, fenomene culturale care au marcat profund istoria umanității.Din activitățile de salon ale Renașterii italiene, care au început la începutul secolului al XV-lea au apărut Veneția și Florența, în Franța s-au dezvoltat acele saloane predominant feminine. Inițiatorii săi, denumiți salonnière, au dezvoltat în acest sens, sociabilitatea intelectuală și culturală și, prin urmare, au contribuit la promovarea dezvoltării culturale a țărilor lor.La final se va dovedi că adunările sociale din saloane au fost mai mult decât plăcerea pură a lecturii sociabile.Urmând firul conceptului de SALON LITERAR, am descoperit că din punct de vedere geografic, precum și din punct de vedere al istoriei culturale, cercetările s-au concentrat asupra originii, care ne-a condus salonul format în Italia în perioada Renașterii. În jurul anului 1530, poeți, gânditori umaniști și artiști se întâlneau în salonul literar întreținut de Irene da Spilimbergo, unde se discuta despre literatura antică și cea contemporană. Salonul umanist din nordul Italiei a dat tonul. Aici întâlnim așa nume grozave precum Gonzaga și D’Este la Veneţia, în Saloane de curtezane ale unei Tullia d’Aragona, Veronica Franco sau Angela Zafetta. Dintre umanismul în plină dezvoltare le-a permis celor doi să lucreze cot la cot practic în același timp. Sta în Veneția în primul rând atractivitatea inițiatorului unui salon în prim plan cu toate acestea, prin conținutul și concentrarea lor comunicative și literare, ei devin una Relația cu arta.Schimbarea și percepția femeilor devin deosebit de clare. Chiar și formele de comunicare între artiști/oameni de știință și reprezentanții noilor veniți în puterea politică şi economică vor remarca o formă de adresare diferită decât înainte, iar reprezentanții instanțelor se străduiau să adopte modul selectiv de adresare.În acest rol, femeia inteligentă și artistică a condus reconstrucția Bisericii Francisc (Tempio Malatestiano) avansează. Dincolo de asta, însă, a fost și gazda unui salon cunoscut dincolo de garnițe. Turneul literar a înlocuit disputa asupra armelor. Cuvântul a luat locul lăncii. De atunci, s-a dovedit că doamnele de salon nu sunt doar dame des lettre și că pot crea propriile lor opere remarcabile, iar asta nu mai este o excepție, ci mai degrabă devine regulă.
 • 2. Salonul din Franta2.1. Secolul XVIMultă vreme a fost larg răspândit despre cultura salonului francez, că ar fi început de la crearea Camerei Bleue a lui Catherine de Vivonne, marchiza de Rambouillet pentru a echivala cu secolul al XVII-lea, despre care vom discuta ulterior.Catherine de Vivonne, marchiză de Rambouillet (1588-1665) a fost prima femeie care a organizat un salon în casa ei din Paris într-o cameră de primire a musafirilor care va fi cunoscută ca Chambre bleu (Camera albastră). Succesul ei fabulos în rolul de gazdă literară a avut un asemenea ecou încât a servit drept exemplu pentru alte femei care inspirate de marchiză, au adoptat rolul de organizatoare a evenimentelor intelectuale și erau numite salonnières.De la mijlocul secolului al XVI-lea, majoritatea doamnelor doreau să inițieze în casa personală, o cameră ca salon, deoarece devenise tot mai mare interesul spre această formă de sociabilitate semi-publică şi cultură a conversației de care au început să se bucure în special doamnele. Atât de important devenise pentru femeia casnică să acționeze ca salonnière, și să se dezvolte pe deplin în acest cadru privat.Dezvoltarea culturii salonului în Franța a fost direct legată de cultura salonului Italia. Alături de Paris, Lyon a fost probabil cel mai important oraș din Franța începând cu secolul al XV-lea. Dacă Parisul a fost capitala politicii din care era condusă țara, la fel a fost Lyon capitala comerțului.Cele mai importante două saloane ale secolului al XVI-lea au fost: -Salonul familiei Morel din Paris în Marais, pe Rue Pavée și probabil cel mai important salon al secolului al XVI-lea, Salonul ducesei de Retz, Claude-Catherine de Clermont-Dampierre, în palatul ei din orașul Faubourg Saint-Honoré, vizavi de Luvru.Salonul verde al ducesei von Retz a devenit rapid un loc de întâlnire pentru două generații de poeți – poeții Pléiadei și cei născuți în jurul anilor 1540/45 ca generație care a intrat curând sub influența petrarkismului. Poeți, muzicieni, educatori, artiști și-au dat reciproc mâna în salonul ducesei și în timpul în timpul războaielor religioase, când salonul ospitalier a devenit chiar și un loc de relaxare veselă, o oază de pace și liniște în vremuri furtunoase. Între 1570 și 1580, la o nuntă în salon, cu greu a existat un volum de poezie care să nu fi fost publicat pentru duce și mai ales pentru Ducesa de Retz care i-a fost dedicată. După moartea ducesei în 1603, a preluat conducerea salonului, prietena ei din copilărie, Marguerite de Valois, ca a continuat până în secolul următor. Acolo au fost discutate noi forme literare, cum ar fi poezia tradițională, precum și lucrări nou publicate în Italia și Spania.Jean de Vivonne, marchizul de Pisani, nu a fost doar un admirator al ducesei de Retz, ci și vărul ei. El a fost tatăl lui Catherine de Rambouillets care a susținut-o să înființeze cel mai faimos salon al secolului al XVII-lea – Chambre bleu.
 • 2. 2. Secolul XVIICrearea primului Salon parizian se întâmpla în 1610 și fondatoarea Catherine de Vivonne, marchiza de Rambouillet, o aristocrată foarte educată, era foarte interesată să se ocupe de spațiul ei de societate bună și a separa în mod deliberat recepțiile de fastul curții. Datorită originii şi educației vaste, a unit atât stilul italian, cât și influențele culturale franceze în conducerea salonului ei. Era o femeie bine citită, bine călătorită, plină de spirit și frumoasă iar cu aceste caracteristici împlinea tipul ideal de doamnă de societate. (Două secole mai târziu, întrebați despre modelele lor, salonnièren au răspuns că i-a atras tradițiile saloanelor pariziene și în special cele ale „Hôtel de Rambouillet”) Renunțarea lor la imitarea obiceiurilor regale care determinau moda, a emancipat pentru sine o sferă de influență influentă, deoarece în special femeilor li s-a refuzat influența politică, iar astfel le-a fost posibil la acest nivel influențând indirect şi foarte discret societatea. Întotdeauna ghidați de ambiţii ale idealului lor educaţional respectiv şi conform principiilor imparțialității şi liberalitate, curând au apărut imitatori ale căror recepții erau mai mici sau mai mari pentru publicul privat care nu avea acces la salonul de clasă. Făcea parte din bunele maniere ale unui nobil să aibă o societate proprie.Elita politică și intelectuală s-a bucurat să fie în societatea aleasă și, mai ales, apolitici, să circule cercurile de salonieri și doamne de lume. De asemenea, scriitori și artiști au devenit protejați de ei, deși înșiși salonierii erau aristocrați, se simțeau a fi dedicați așa-numitei nobilimi intelectuale și își conduceau saloanele după principiile de egalitate și liberalitate, iar originea socială a oaspeților era de mai puțină importanță. Printre oaspeții de seamă au fost Corneille, Malherbe, Lieselotte von der Pfalz și Ducele von Buckingham. Era muzică, scriitorii recitau din operele lor, era dezbatere, a exersat un ton conversațional fin și maniere rafinate.Între 1638 și 1645, salonul marchizei a înflorit și a fost considerat cea mai importantă adresă din Paris. La cererea lor, palatul familiei Rambouillet a fost reconstruit pentru acel timp a fost de-a dreptul recondiționat modern.În Salonul marchizei Deffand (1696 – 1780) și în cel al doamnei de Lespinasse (1732 -1776) exista o deschidere către lucrări aduse din străinătate (mai ales din Anglia), un aport de influență culturală care a fost important pentru schimbul de idei care sfidau astfel granițele fizice și barierele lingvistice.
 • 2.3. Secolul XVIIII. FranţaTradiția salonului literar a continuat în Franța în secolul al XVIII-lea. Nume marcante în acest context sunt: ​​Marie de Vichy-Chamrond, marchiza du Deffand, nepoata ei Julie de Lespinasse, Marie Thérèse Geoffrin, Anne-Catherine de Ligniville-Helvétius, Madame Necker Suzanne Curchod.Salonul Anne-Thérèse de Marguenat de Courcelles, cunoscut sub numele Marquise de Lambert, va fi descrisă mai detaliat aici ca exemplu. Înființat în secolul al XVII-lea, salonul ei a devenit un loc de întâlnire remarcabil până la moartea ei în 1733.Salonul Marquise de Lambert, era cunoscut ca un refugiu al decenței și al bunului gust. Salonul era conceput ca o contrapartidă a curții ca o autoritate morală și formatoare de gust, de formarea a stilului.Madame de Lambert (1647-1733), una dintre cele mai prestigioase salonnières, va rămâne în istorie ca cea care a creat anticamera pentru Academie, ea fiind personal responsabilă pentru selectarea a jumătate din membrii Academiei Franceze în 1710.Vizitatorii din Cercul Lambert a găsit acolo renașterea unei tradiții sociabile, așa cum este deja Marquise de Rambouillet. Salonul era numit de contemporani bureaux d’esprit (birouri ale minții) ceea ce denotă care era funcția principală a salonului și în secolul al XVIII-lea indică și anume schimbul pe teme literare de actualitate prin intermediul spiritului întreprinzător și conversații legate de cultură. Dar mult mai important: „Salonul Lambert a fost întotdeauna din nou caracterizată drept „antichambre de l’ Académie.” Influența lui Madame Lambert asupra hotărârilor preliminare de admitere la Académie Francais, a crescut în timp în mod constant. Cultura de salon francez în general, s-a schimbat considerabil sub structurile de putere postrevoluționare.Salonul Anne-Catherine de Ligniville Helvétius a format pe scurt trecerea la timpuri moderne. Tânărul Napoleon Bonaparte a fost un invitat în cercul lor, în care victoriile sale egiptene au fost sărbătorite cu entuziasm. Dar Madame Helvétius a murit în 1800, după ce salonul ei avea 50 de ani de existență.II. În afara FranțeiPredominant în secolul al XVIII-lea, pe modelul francez, au fost înființate numeroase saloane și în alte ţări europene. Elizabeth Montagu (1718 -1800) este prima femeie din Londra care ține un salon în reședința ei de la Mayfair. Acest salon va exista pentru 50 de ani până la moartea ei în 1800. Cunoscută ca fiind the Queen of the Blues, Elizabeth a fost scriitoare, reformatoare socială, a făcut critică literară și figura centrală a ce însemna patronajul intelectual și artistic în Anglia secolului XVIII. Împreună cu Elizabeth Vesey (1715-1791), Elizabeth Montagu va pune bazele Societății Ciorapilor Albaștri (Blue Stockings Society). Numele desemna preferința bărbaților pentru a purta ciorapi de culoare albastră de „toată ziua”, astfel punându-se accentul pe o ținută și un protocol mai lejer, mai casual, unde formalitățile de la curte nu erau urmărite întocmai. Societatea avea ca scop formarea unei comunități de femei educate, grup care accepta prezența câtorva bărbați atent selecționați. În această ambianță era stimulat dialogul „rațional” spre dezvoltarea calităților morale. La aceste întâlniri lunare se serveau ceai și limonadă, evitându-se alcoolul și jocurile de noroc – activități la modă pentru petrecerea timpului în întâlnirile de socializare ale claselor privilegiate. În timpul dintre aceste întâlniri, membrii societății aveau un schimb epistolar prolific pe teme literare care să antreneze gândirea și să pregătească un spațiu fertil de conversație pentru discuțiile care urmau în persoană. Elizabeth Montagu a reușit să scrie în perioada activă a societățiipeste 8000 de scrisori. Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, care s-a născut la Szczecin – Pololnia, a adoptat cultura europeană de salon spre Rusia. Când a devenit în sfârșit țarina Rusiei în 1762, femeia foarte educată a început arta și cultura vastului imperiu peste care ea intenționa să promoveze. Katharina, care mai târziu avea să fie numită cea mare, era în schimb necontenit de scrisori cu Voltaire, Diderot, D’Alembert. Ea a fondat o companie de traducerea cărților străine în limba rusă. Înflorea literatura națională rusă ce urma a se încadra ca epoca Katherinei ca măreață țarina și nivelul de educație feminin. Multe dintre femei își termină studiile în domnia Katherinei a devenit mai târziu doamne celebre de salon. În secolul al XVIII-lea a existat 24 de cercuri literare, societăți și saloane. O premieră deja în 1750 sub Elisabeth I. Și aici au fost ca primă datorie importantă menținerea limbii ruse și promovarea tinerilor literați. Disputele literare dintre Lomonosov si Sumarokov în salonul literar al fondatorului Universității din Moscova și favoriți Ivan Ivanovici Suvalov al Katharinei a devenit curând subiectul de discuție al orașului.
 • 2.4. Germania și trecerea la secolul al XIX-leaO dezvoltare similară culturii franceze de salon a avut loc doar în Germania în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Germania, zguduită în secolul al XVII-lea de Războiul de treizeci de ani, modelat de umanism și de mișcarea de reformă din secolul al XVI-lea, „estetica” a fost străină. La salonul Tallement de Réaux, era un loc de joacă al tuturor distracțiilor, întâlnirea celor mai galante și frumoase spirite ale secolului păreau să fie în țările de limbă germană încă de neconceput la începutul secolului al XVIII-lea. Nu s-a găsit nicio socializare comparabilă în orașele germane.În timp ce în Franța tradiția saloanelor s-a diminuat spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, au început la începutul secolului al XIX-lea o nouă înflorire pe pământul german în secolul al XIX-lea.Germaine de Staël, fiica lui Susanne Curchod, Madame Necker, era deja una din doamnele de salon de frunte ale secolului al XVIII-lea, orientate spre Germania.Madame de Staël, născută la 22 aprilie 1766, era fiica bine educată a unui bancher elvețian care era consilier financiar al regelui Ludovic al XVI-lea și o mamă elvețian-franceză.Doamna de Staël este cunoscută pentru propriul salon, pentru susținerea Revoluției Franceze și, în cele din urmă, pentru elementele mai moderate în acest sens și pentru criticile sale față de Napoleon Bonaparte, care a alungat-o din Franța știind că influența ei a fost mare.
 • Despre saloanele literare se mai pot găsi informații interesante accesând următoarele pagini: 
 • Româncele şi saloanele lor literare
 • Scriitoarele cu origini româneşti care au cucerit Parisul în secolele trecute
 • https://institutulxenopol.tripod.com/xenopoliana/pagini/10.htm
 • Femeile din Salonul literar
 • Salonul literar în secolul XIX
 • Tribuna
 • Saloanele din epoca Pușkin
Înapoi sus